Jag hjälper dig om din arbetsgivare har sagt upp dig i Tyskland.
Välkommen till vår webbplats!
Du har fått en uppsägning från din arbetsgivare i Tyskland och letar efter en kompetent advokat som kan stötta dig i denna svåra tid? I en sådan situation är det av största vikt att agera snabbt och få juridisk rådgivning. Vår byrå har specialiserat sig på uppsägningsskydd och står till din tjänst för att försvara dina rättigheter. Vi förstår hur påfrestande och utmanande denna fas av ditt liv kan vara och vill gärna erbjuda vår erfarenhet och expertis för att stödja dig.
Oavsett om du vill bestrida uppsägningen eller förhandla om en rimlig avgångsersättning – vi finns här för att hjälpa dig. Tillsammans arbetar vi fram de bästa stegen för din individuella situation. Ju snabbare du agerar, desto bättre är dina chanser på en positiv lösning. Vi är här för att vägleda dig genom denna process och hjälpa dig att skydda dina rättigheter.
Observera att vi kan kommunicera med dig skriftligen på svenska, men vi kan endast föra samtal på tyska eller engelska. Tveka inte att kontakta oss redan idag så att vi kan diskutera dina möjligheter och hitta den bästa vägen för dina juridiska frågor!
Vänligen notera att vi måste begränsa vår verksamhet till ett visst område på grund av den nödvändiga närvaron vid arbetsdomstolarna - även för att hålla kostnaderna för förfarandet, som du alltid själv måste stå för, hanterbara.
Vi har nu skapat förutsättningarna för att kunna representera dig i Berlin.
Om du har fått en uppsägning, står du först inför frågan om hur du bäst kan försvara dig. Särskilt skyddet av din anställning har högsta prioritet för dig, och jag vill gärna stödja dig på alla sätt. Ett uppsägningsskyddsmål ger dig möjlighet att få lagligheten av uppsägningen granskad. Nedan vill jag förklara för dig hur en sådan process går till.
1. Tidsfrist för uppsägningsskyddsmål
Så snart du får uppsägningen börjar en viktig tidsfrist. Du har **tre veckor på dig** att lämna in en uppsägningstalan vid arbetsdomstolen (§ 4 Uppsägningarskyddslagen - KSchG). Denna tidsfrist måste följas; annars betraktas uppsägningen som giltig, oavsett dess faktiska rättsliga brister. Därför är det viktigt att agera snabbt.
2. Inlämning av uppsägningsskyddsmål
Talan lämnas in vid den arbetsdomstol som är behörig för din bostads- eller arbetsort. I stämningsansökan begärs att domstolen fastställer att anställningsförhållandet inte har upphört på grund av uppsägningen. I detta skede kommer jag som din advokat att granska alla relevanta detaljer för att bedöma chanserna för talan och lämna in stämningen i tid.
3. Förlikningsförhandling
Efter inlämnandet av stämningen kommer arbetsdomstolen att kalla till en så kallad **förlikningsförhandling**. Denna förhandling äger vanligtvis rum inom kort, ofta inom några veckor. Målet med förlikningsförhandlingen är att uppnå en ömsesidig överenskommelse mellan dig och din arbetsgivare. I många fall förhandlas det redan om en avgångsersättning, ett välvilligt arbetsbetyg eller liknande punkter. Som din advokat kommer jag att förbereda dig noggrant och representera dina intressen.
4. Huvudförhandling
Om det inte uppnås en överenskommelse under förlikningsförhandlingen, kommer en annan tid – den så kallade **huvudförhandlingen** – att schemaläggas. Denna förhandling syftar till en omfattande rättslig granskning av uppsägningen. Domstolen undersöker om uppsägningen är formellt och materiellt lagenlig. Under en sådan process kontrolleras det om uppsägningen har utfärdats på korrekt sätt, om uppsägningsskälen är tillräckliga och om uppsägningsskyddet gäller. Här kan vittnen höras och bevis läggas fram.
5. Dom eller förlikning
I slutet av huvudförhandlingen beslutar domstolen antingen genom en dom eller, om parterna enas under processen, genom en **förlikning**. En dom kan ogiltigförklara uppsägningen, vilket betyder att du måste fortsätta arbeta. Alternativt kan en förlikning förhandlas fram där arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om en **avgångsersättning**, ett **arbetsbetyg** eller andra villkor för avslutandet av anställningsförhållandet.
6. Kostnader för förfarandet
Kostnaderna för ett uppsägningsskyddsmål beror på om det finns en rättsskyddsförsäkring eller om kostnaderna måste bäras själv. Viktigt att veta: I första instans vid arbetsdomstolen bär varje part sina egna kostnader – även vid vinst. Vid en rättsskyddsförsäkring täcker den vanligtvis de juridiska och domstolskostnader som uppstår.
Vad ska du göra?
Tveka inte att söka juridisk rådgivning tidigt. Varje uppsägning är unik, och det är viktigt att noggrant undersöka alla omständigheter. Tidig rådgivning kan inte bara hjälpa till att hålla tidsfrister utan också stärka din position under processen. Jag står här för att skydda dina rättigheter och uppnå det bästa möjliga resultatet för dig.
Här är en sammanfattning av de typiska processstegen:
1. Inlämning av talan vid arbetsdomstolen.
2. Delgivning till arbetsgivaren.
3. Förlikningsförhandling – försök till överenskommelse.
4. Huvudförhandling – bevisupptagning och argumentation.
5. Dom.
6. Överklagande och eventuell revision.
Vänligen notera att vi, för att säkerställa kostnadseffektivitet för både er och oss, endast kan acceptera uppdrag vid en bruttomånadslön på minst 2.500, - €.
De avgifter som en advokat kan ta ut vid en uppsägningsskyddstalan baseras på "Advokatskyddslagen (RVG)" och tvistemålets värde. Följande faktorer måste beaktas:
1. Tvistemålets värde
Tvistemålets värde vid en uppsägningsskyddstalan fastställs vanligtvis till **tre gånger månadslönen brutto** för arbetstagaren (§ 42 st. 4 GKG). Detta tjänar som grund för beräkningen av advokat- och rättegångskostnader.
2. Avgiftsarter:
Vid en uppsägningsskyddstalan uppstår följande avgifter för advokaten:
- "Processavgift": För den utomrättsliga representationen och inlämningen av stämningen.
- "Förhandlingsavgift": För representationen vid domstolen, alltså för deltagande i förhandlingar.
- "Förlikningsavgift": Denna avgift uppstår när en överenskommelse (t.ex. en förlikning) nås.
3. Avgiftens storlek
Avgiftens storlek beror på RVG och de aktuella avgiftstabellerna. Här är ett exempel för att förtydliga:
- Om arbetstagaren tjänar 3.000 euro brutto per månad, är tvistemålet 9.000 euro (tre gånger bruttolönen).
- Enligt avgiftstabellen i RVG skulle advokaten för detta tvistemål ta ut en processavgift på cirka 725 euro (1,3-faldig avgift) och en förhandlingsavgift på cirka 700 euro (1,2-faldig avgift). Om det kommer till en förlikning tillkommer en förlikningsavgift på cirka 650 euro (1,0-faldig avgift).
Dessa avgifter är dock endast riktvärden som kan variera något beroende på det individuella fallet.
4. Kostnadsöverenskommelse
Varje part bär sina egna advokatkostnader i "första instans". Rättegångskostnader uppstår vanligtvis endast om det kommer till en överenskommelse eller en dom. Om arbetstagaren har en "rättsskyddsförsäkring" täcks kostnaderna ofta av denna.
Dessa avgifter beror alltså på tvistemålets storlek och processens komplexitet. Vid osäkerhet kan det vara bra att beräkna de exakta kostnaderna baserat på RVG eller att göra en avgiftsöverenskommelse.
Här hittar du några exempel på när en uppsägning kan vara olaglig och
förklaras ogiltig av domstolen:
En verksamhetsrelaterad uppsägning sker när arbetsgivaren anger ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl som gör en neddragning av personal nödvändig. Sådana uppsägningar kan ofta överklagas om den sociala urvalsprocessen har varit felaktig eller om andra alternativa anställningsmöjligheter inte har prövats.
.Vissa arbetstagare, såsom gravida, medlemmar i företagsrådet eller personer med funktionsnedsättning, åtnjuter ett särskilt uppsägningsskydd. En uppsägning kan endast ske under strikta förutsättningar. Om detta skydd åsidosätts är uppsägningen överklagbar.
Beteendebaserade uppsägningar grundar sig på ett felaktigt beteende från arbetstagarens sida som är så allvarligt att arbetsgivaren vill avsluta anställningen. En förutsättning för en giltig uppsägning är vanligtvis att en eller flera varningar har utfärdats tidigare. Utan en föregående varning kan en beteendebaserad uppsägning ofta överklagas.
En personligt grundad uppsägning handlar om skäl som ligger i arbetstagarens person, till exempel hälsoproblem som gör det omöjligt att utföra arbetsuppgifterna. Det finns dock ofta möjlighet att överklaga denna uppsägning om arbetsgivaren inte har övervägt andra åtgärder, såsom en omplacering.
Vid en uppsägningsskyddstalan finns det flera viktiga punkter som måste beaktas. Följande information måste därför absolut överföras till oss:
1. Uppsägningbrev: Originalet eller en kopia av uppsägningbrevet är avgörande för att kontrollera tidsfristen och bedöma de formella kraven för uppsägningen. Datumet för mottagandet av uppsägningen är särskilt viktigt.
2. Anställningsavtal: Anställningsavtalet ger information om de exakta villkoren för anställningen, inklusive de avtalade uppsägningstiderna, eventuella särskilda överenskommelser och regler för avgångsersättning eller uppsägningsskydd.
3. Anställningstid och företagsstorlek: Information om hur länge klienten har arbetat i företaget och hur många anställda företaget har är avgörande för att fastställa om uppsägningsskyddslagen (KSchG) är tillämplig.
4. Uppsägningens skäl: Klienten bör ange om han eller hon har fått skäl för uppsägningen (beträffande verksamheten, beteende eller personligt) och om dessa verkar motiverade. Eventuella varningar bör också meddelas och lämnas in.
5. Sociala uppgifter: Information som ålder, anställningstid, underhållsskyldigheter och eventuell funktionsnedsättning spelar en central roll vid den sociala urvalet vid uppsägningar av ekonomiska skäl.
6. Särskilt uppsägningsskydd: Klienten bör meddela om han eller hon har särskilt uppsägningsskydd, till exempel som medlem i företagsrådet, funktionshindrad, under graviditet eller föräldraledighet.
7. Rättsskyddsförsäkring: Information om rättsskyddsförsäkringen är hjälpsam för att klargöra kostnadsöverenskommelsen för förfarandet.
En omfattande dokumentation och tydlig kommunikation är avgörande för att optimalt bedöma chanserna för talan och inleda rätt steg.
Vänligen se till att använda det här länkade frågeformuläret.
Efter att frågeformuläret har fyllts i och fullmakten har undertecknats börjar vårt arbete och du får ytterligare information.
Här kan du gå tillbaka till startsidan och därifrån hitta alla juridiska områden, språk, kontaktformulär och vanliga frågor.
Här hittar du de anvisningar vi vill ge dig, så att du kan få information om dina rättigheter. Om det är något du inte hittar, som borde finnas här, vänligen kontakta oss. Vi har lagt stor omsorg på att ge anvisningar på var och en av våra sidor, så att du inte behöver leta länge efter dem.
Wir benötigen Ihre Zustimmung zum Laden der Übersetzungen
Wir nutzen einen Drittanbieter-Service, um den Inhalt der Website zu übersetzen, der möglicherweise Daten über Ihre Aktivitäten sammelt. Bitte überprüfen Sie die Details in der Datenschutzerklärung und akzeptieren Sie den Dienst, um die Übersetzungen zu sehen.